ព្រះជាម្ចាស់អើយ មិនមែន១ទេគឺ៤៣កន្លែង!!! អាជ្ញាធរបិទអាជីវកម្មទាំងស្រុង ទីតាំផលិតស្ករត្នោតក្លែងក្លាយ
ខេត្តតាកែវ៖ បន្ទាប់ពីបែកធ្លាយព័ត៌មាន ភាពមិនប្រក្រតី នៃការផលិតស្ករត្នោតក្លែងក្លាយ ជាច្រើនកន្លែង នៅក្នុងភូមិសាស្ត្រស្រុកបាទីរួចមក នៅព្រឹកថ្ងៃទី០៧ ខែធ្នូ ឆ្នាំ២០១៧ អាជ្ញាធរខេត្តតាកែវ ដឹកនាំកម្លាំងចម្រុះដោយលោកឈួ សុធា អភិបាលរងខេត្ត បានចុះប្រតិបត្តិការផ្អាកទីតាំងអាជីវកម្មផលិតស្ករត្នោតក្លែងក្លាយ សរុបចំនួន៤៣កន្លែង នៅក្នុងឃុំចំនួន៣ គឺឃុំលំពង់ ឃុំត្រពាំងសាប និងឃុំកុមាររាជា ក្នុងស្រុកបាទី។
បើតាមប្រភពពីអាជ្ញាធរខេត្តតាកែវ ដែលចុះប្រតិបត្តិការបិទ ទីតាំងផលិតស្ករត្នោត ក្លែងក្លាយដោយផ្ទាល់ បានបញ្ជាក់ប្រាប់ថា អាជ្ញាធរខេត្ត បានបើកកិច្ចប្រជុំមួយ ពិភាក្សាសម្រេចបិទអាជីវកម្មផលិតស្ករត្នោតក្លែងក្លាយទាំង៤៣កន្លែង ខាងលើមួយរយៈសិន ដើម្បីទុកពេលឱ្យក្រសួងជំនាញសម្រេចថា គួរអនុញ្ញាតច្បាប់ ឬក៏អត់ ហើយក្នុងអំឡុងពេលផ្អាកនេះ គឺមិនអនុញ្ញាតឱ្យមានការផលិតស្ករត្នោតនេះដាច់ខាត ហើយប្រសិនបើនៅតែមានអ្នកលួចលាក់ផលិត អាជ្ញាធរនឹងចុះចាត់វិធានការតាមផ្លូវច្បាប់តែម្តង ដោយយោងថា ទីតាំងទាំងនោះបានផលិតស្ករត្នោតក្លែងក្លាយ គ្មានបទដ្ឋានត្រឹមត្រូវ និងប្រើប្រាស់សារជាតិគីមី អាចធ្វើឱ្យប៉ះពាល់សុខភាពដល់អ្នកប្រើប្រាស់។ ជាពិសេសនោះ ការផលិតស្ករត្នោតក្លែងក្លាយ ធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់ស្ករត្នោតរបស់ខ្មែរ ដែលល្បីលើកឆាកអន្តរជាតិ។
គួរបញ្ជាក់ថា ការចុះបិទទីតាំងផលិតស្ករត្នោតក្លែងក្លាយទាំង៤៣កន្លែង ក្នុងភូមិសាស្ត្រស្រុកបាទី ខាងលើនេះ ធ្វើឡើងក្រោយពីលោក ឡាយ វណ្ណៈ អភិបាលនៃគណៈអភិបាលខេត្តតាកែវ បានធ្វើការព្រមានឱ្យប្រធានមន្ទីរឧស្សហកម្ម និងសិប្បកម្មខេត្តតាកែវ ធ្វើលិខិតលាឈប់ពីតំណែងទៅ បើគ្មានសមត្ថភាពបិទទីតាំងផលិតស្ករត្នោតក្លែងក្លាយទាំងនោះ។
សូមរម្លឹកកថា កាលពីថ្ងៃទី០៦ ខែកក្កដា ឆ្នាំ២០១៦ កន្លងទៅនេះ ក្រោយបែកធ្លាយព័ត៌មានករណីលួចផលិតស្ករត្នោតក្លែងក្លាយ សាខាកាំកុងត្រូលខេត្តតាកែវ បានសហការជាមួយមន្ទីរពាណិជ្ជកម្ម មន្ទីរឧស្សាហកម្ម និងអាជ្ញាធរស្រុកបាទី បានចុះទៅត្រួតពិនិត្យមើលសិប្បកម្ម ផលិតស្ករត្នោតចំនួន ២៥ទីតាំង ដែលស្ថិតនៅក្នុងភូមិលំពង់ ឃុំកុមារាជា ស្រុកបាទី ជាលទ្ធផលនៃការត្រួតពិនិត្យ បានបង្ហាញថា ស្ករត្នោតនេះ គឺបានកែច្នៃពីស្ករស ធ្វើជាស្ករត្នោត ដែលអាចសន្និដ្ឋានបានថា ជាស្ករត្នោតក្លែងបន្លំវត្ថុធាតុដើម រហូតមកដល់ព្រឹកមិញនេះ ពិនិត្យទៅឃើញមានដល់ទៅ៣៥ទីតាំង ។
ទីតាំងសិប្បកម្មផលិតស្ករត្នោត កែច្នៃពីស្ករ-សមកជាស្ករត្នោត ដោយមានវត្ថុធាតុផ្សំដូចជា៖ ស្ករស ទឹក ប្រេងឆា អំបិលលាយជាមួយវត្ថុផ្សេងៗផលិតចេញជាស្ករតោ្នត ។ មន្ត្រីជំនាញសាខាកាំកុងត្រូលខេត្តបានបញ្ជាក់ថា ការផលិតស្ករត្នោត កែច្នៃពីស្ករ-សមកជាស្ករត្នោតនេះវា គ្មានស្ដង់ដា គ្មានអនាម័យ ស្របតាមបទដ្ឋានបច្ចេកទេស ស្ដីពី សុវត្ថិភាពចំណីអាហារ ៕
បើតាមប្រភពពីអាជ្ញាធរខេត្តតាកែវ ដែលចុះប្រតិបត្តិការបិទ ទីតាំងផលិតស្ករត្នោត ក្លែងក្លាយដោយផ្ទាល់ បានបញ្ជាក់ប្រាប់ថា អាជ្ញាធរខេត្ត បានបើកកិច្ចប្រជុំមួយ ពិភាក្សាសម្រេចបិទអាជីវកម្មផលិតស្ករត្នោតក្លែងក្លាយទាំង៤៣កន្លែង ខាងលើមួយរយៈសិន ដើម្បីទុកពេលឱ្យក្រសួងជំនាញសម្រេចថា គួរអនុញ្ញាតច្បាប់ ឬក៏អត់ ហើយក្នុងអំឡុងពេលផ្អាកនេះ គឺមិនអនុញ្ញាតឱ្យមានការផលិតស្ករត្នោតនេះដាច់ខាត ហើយប្រសិនបើនៅតែមានអ្នកលួចលាក់ផលិត អាជ្ញាធរនឹងចុះចាត់វិធានការតាមផ្លូវច្បាប់តែម្តង ដោយយោងថា ទីតាំងទាំងនោះបានផលិតស្ករត្នោតក្លែងក្លាយ គ្មានបទដ្ឋានត្រឹមត្រូវ និងប្រើប្រាស់សារជាតិគីមី អាចធ្វើឱ្យប៉ះពាល់សុខភាពដល់អ្នកប្រើប្រាស់។ ជាពិសេសនោះ ការផលិតស្ករត្នោតក្លែងក្លាយ ធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់ស្ករត្នោតរបស់ខ្មែរ ដែលល្បីលើកឆាកអន្តរជាតិ។
គួរបញ្ជាក់ថា ការចុះបិទទីតាំងផលិតស្ករត្នោតក្លែងក្លាយទាំង៤៣កន្លែង ក្នុងភូមិសាស្ត្រស្រុកបាទី ខាងលើនេះ ធ្វើឡើងក្រោយពីលោក ឡាយ វណ្ណៈ អភិបាលនៃគណៈអភិបាលខេត្តតាកែវ បានធ្វើការព្រមានឱ្យប្រធានមន្ទីរឧស្សហកម្ម និងសិប្បកម្មខេត្តតាកែវ ធ្វើលិខិតលាឈប់ពីតំណែងទៅ បើគ្មានសមត្ថភាពបិទទីតាំងផលិតស្ករត្នោតក្លែងក្លាយទាំងនោះ។
ទីតាំងសិប្បកម្មផលិតស្ករត្នោត កែច្នៃពីស្ករ-សមកជាស្ករត្នោត ដោយមានវត្ថុធាតុផ្សំដូចជា៖ ស្ករស ទឹក ប្រេងឆា អំបិលលាយជាមួយវត្ថុផ្សេងៗផលិតចេញជាស្ករតោ្នត ។ មន្ត្រីជំនាញសាខាកាំកុងត្រូលខេត្តបានបញ្ជាក់ថា ការផលិតស្ករត្នោត កែច្នៃពីស្ករ-សមកជាស្ករត្នោតនេះវា គ្មានស្ដង់ដា គ្មានអនាម័យ ស្របតាមបទដ្ឋានបច្ចេកទេស ស្ដីពី សុវត្ថិភាពចំណីអាហារ ៕
Post a Comment